English Български

Търсене в сайта:
 
За Борино
Селищна система
Забележителности
Природа
Места за настаняване
Туристически ИнфоЦентър
Продуктов каталог
Полезна информация
Линкове
Проект Trees-Against-Ppoverty
Пеперудения свят на Кастракли
DMS Виденица
Профил на купувача
За нас
Туристически маршрут Мост Кемера
Късноантична крайпътна станция от V век -край с.Борино
Документи Био-Б-Еко
Проект "Граждански диалог"
Моята история
2020/004 EUR GIVE-HOPE
Проект 7.2 МИРГ БАТАК-ДЕВИН-ДОСПАТ
Гражданско участие в процесите за модернизация на правораздаването
Проект BGCULTURE-2.001-0093
Проект Био-Б-Еко мярка 7.1
2022/009 EUR GIVE-HOPE
Project 2024/001 EUR GIVE-HOPE–Training
 
Новини Галерия Карта Контакти
Мост Кемера
Мост Кемера-културно-исторически  маршрут в района на Батак, Борино и Девин
От тази    година /2018/, любителите на планината и на културно-историческият  туризъм могат да посетят реставрираният с усилията на Сдружение  Био-Б-Еко-с.Борино архитектурен паметник Мост Кемера.
Архитектурният паметник се намира на 14 км западно от  с.Борино, в местността Кемера. До паметника може да се достигне по съществуващ горски път от Борино за 3 часа, или  от хижа Орфей  (местност Кастракли ) за 2,5 часа .
Също така  мостът  може да се  посети с високо проходим автомобил, като препоръчваме автомобилите да се оставят в м. Фермата, на  2 км преди  обекта и  след това да се продължи  пеша по течението на р.Катранджи дере ( десен приток на р.Девинска) по добре поддържан горски път,  за около 30-35 мин се достига до обекта, като този преход е  много приятен и  ободряващ.

Мост Кемера през нощтаОбектът е достъпен   и от към  почивна база Кавал тепе, м.Дженевра  (Широка поляна). Обектът се намира на около 12  км,  от  с.Фотиново по съществуващ туристически маршрут /1,3-2 ч/,  и от Девин –по течението на р.Девинска за 4-5 ч ( този маршрут е високо рисков и не се препоръчва на туристи  без подготовка и екипировка )
Мостът е построен от неизвестни майстори  в началото на XVIIвек /данни за първите ремонтни  работи  са от  края на XVIIвек- 1678 г/. 
През 80-те годни на 20 век има нерегламентирани намеси, които нарушили покритието от речен камък-т.н.  „котешки калдъръм”, след което почва ускорено разрушаване на съоръжението. Към този процес допринасят и нерегламентираните иманярски набези, поддържани от множество митове и легенди за заровено злато.

След реставрацията в края на  2017, могат да се видят запазени фрагменти от положеният калдъръм.
След направения ремонт, съоръжението  се осветява чрез монтирана LED инсталация, което придава допълнителна мистика и романтика на   обекта и на района около него.
Мостът продължава да вдъхновява със своята мистика, загадъчна тайнственост и непреходност ! 
ПОСЕТЕТЕ  ГО !

За  информация, осигуряване на транспорт и водач, желаещите могат да се  обърнат към  Сдружение Био-Б-Еко, с.Борино-тел . 0889811848, или да пишат на 
e-мail:  bio_b_eko @abv.bg

СДРУЖЕНИЕ “БИО-Б-ЕКО” 
4824 С.БОРИНО, ОБЛ.СМОЛЯН, УЛ.”РОДОПИ” № 33, ДОМ НА КУЛТУРАТА,ЕТАЖ І
mob:+359889811848, e-mail: bio_b_eko@abv.bg, web www.borino.org
2005 СНЦ "Био-Б-Еко", Web design Balkan Sys