English Български

Търсене в сайта:
 
За Борино
Селищна система
Забележителности
Природа
Места за настаняване
Туристически ИнфоЦентър
Продуктов каталог
Полезна информация
Линкове
Проект Trees-Against-Ppoverty
Пеперудения свят на Кастракли
DMS Виденица
Профил на купувача
За нас
Туристически маршрут Мост Кемера
Късноантична крайпътна станция от V век -край с.Борино
Документи Био-Б-Еко
Проект "Граждански диалог"
Моята история
2020/004 EUR GIVE-HOPE
Проект 7.2 МИРГ БАТАК-ДЕВИН-ДОСПАТ
Гражданско участие в процесите за модернизация на правораздаването
Проект BGCULTURE-2.001-0093
Проект Био-Б-Еко мярка 7.1
2022/009 EUR GIVE-HOPE
Project 2024/001 EUR GIVE-HOPE–Training
 
Новини Галерия Карта Контакти
Приключи реставрацията и консервацията на мост Кемера
РЕАЛИЗИРАНА ИДЕЯ…

Приключиха  реставрационно-консервационните дейности по архитектурен паметник "Мост Кемера"- един от символите на Западните Родопи.
Повече от 10 години Сдружение Био-Б-Еко работи по осъществяване на идеята за запазване на застрашеният  от самосрутване  архитектурен паметник.


Благодарение на успешно защитен проект пред Министерство  на култура стана възможна реставрацията и консервацията на този уникален за рамките на региона архитектурен паметник.
Реставрацонно-консервационните работи се изпълниха от фирма Инфрастройгруп ЕОДД гр.Смолян, под ръководството на  Никола Стоянов-специалист по реставрации и консервации на архитектурни паметници.
Факт-вече имаме нова туристическа придобивка- Маршрут до  Мост Кемера, който може да се впише в туристическият пакет на местните хотелиери, собственици, туроператори..
Освен че се изпълни цялостна  реставрация и заздравяване на обекта, се монтира  и художествено осветление, така че обектът  да е трайно и атрактивно  маркиран
.Нашите очаквания са от следващият сезон маршрутът да се  посещава от все повече туристи и да се даде старт на нова форма на туризъм в община Борино- културно-историческият, за който вид туризъм има много потенциални дадености в общината.
В плановете на Сдружение Био-Б-Еко са  инвестиционни намерения за надграждане на идеята за културно-исторически туризъм чрез възстановяваване на каменните  стражеви кули в близост до моста и последващо популяризиране на обектите  Малкото и Голямо кале.
В момента  Сдружението съвместно с горски и ловни стопанства  полага усилия за подобряване на инфраструктурата до обекта  по  различни допустими оперативни програми


Екип на СНЦ Био-Б-Еко


 
<< Назад
2005 СНЦ "Био-Б-Еко", Web design Balkan Sys