English Български

Търсене в сайта:
 
За Борино
  - История
  - Култура
  - Фолклор
  - Празници
Селищна система
Забележителности
Природа
Места за настаняване
Туристически ИнфоЦентър
Продуктов каталог
Полезна информация
Линкове
Проект Trees-Against-Ppoverty
Пеперудения свят на Кастракли
DMS Виденица
Профил на купувача
За нас
Туристически маршрут Мост Кемера
Късноантична крайпътна станция от V век -край с.Борино
Документи Био-Б-Еко
Проект "Граждански диалог"
Моята история
2020/004 EUR GIVE-HOPE
Проект 7.2 МИРГ БАТАК-ДЕВИН-ДОСПАТ
Гражданско участие в процесите за модернизация на правораздаването
Проект BGCULTURE-2.001-0093
Проект Био-Б-Еко мярка 7.1
2022/009 EUR GIVE-HOPE
Project 2024/001 EUR GIVE-HOPE–Training
 
Новини Галерия Карта Контакти
Фолклор

Бян бир орман къзъ гьордюм/Видях  една горска девойка

  Дору сьоле орман къзъ”/Кажи ми истината, горска девойко /самодива/"

Елате при нас, за да се насладите на местния фолклор, който представлява   голяма част от историята на с.Борино запазена предимно в песни и танци.   За съхраняването  и развитието  на фолклора на боринци допринасят  двата фолклорни състава – Група за автентичен фолклор и Детски танцов фолклорен ансамбъл “Боринче”.

От дълги години в село Борино съществува фолклорна група, неин ръководител е Магистъра по музика г-жа Енгюл Бачкова. Участниците са самодейци от селото, които обичат да пеят и съхраняват традициите и обичаите на родния край. Групата наброява около 25 души от различни възрасти. Репертоарът на групата включва български родопски песни изпълнени в съпровод на родопска каба гайда. Изпълняват се и фолклорни образци и от други краища на страната. Освен това групата издирва и пресъздава  песни и обичаи на турското население в селото. По този начин се изразява модела на етническа толерантност съществуващ от дълги години в  село Борино. Допълването на тази хармония се осъществява от Детски  фолклорен  танцов ансамбъл “Боринче” с художествен ръководител Севдалина Сергеева Онбашиева. Ансамбъла се състои от 80 танцьори, от различна възраст от осем /8/ до шестнадесет /16/ години.

Групата за автентичен фолклор има участия както в България, така и извън страната. Фолклорната група през май месец на 2003 година  участва на фестивал в Турция в град Измир. През март 2005 г. на петият национален фолклорен конкурс “Орфеево творчество”  в гр. Стара Загора се класира на второ място в раздел за автентично пеене. Издадоха самостоятелен диск с 10 образци от песенния фолклор на Борино.

Ансамбъл “Боринче” през 2002 г. получи покана за участие в Международен фестивал в Унгария и бе класиран на 4 -то място от 26 състава.

Пресъздадените от тях песни и танци носят своята богата символика, която кара човек от дете да заживее с техните достойнства, да бъде носител и продължител на народните традиции.

Галерия

2005 СНЦ "Био-Б-Еко", Web design Balkan Sys